Fascia Manipulatie

Misschien heb jij wel eens iets gehoord over fascia; het woord ‘fascia’ komt uit het Latijn en betekent band, bunder of verband.

Fascia manipulatie verwijst naar een specifieke benadering van fascia ontwikkeld in Italië door dr.Luigi Stecco. Deze benadering richt zich op het behandelen van fascia, het bindweefsel dat spieren, pezen, organen en andere structuren in het lichaam omgeeft en verbindt. 

Fascia is te vinden in het hele lichaam, tot in de diepste regionen. Het wordt gezien als een omhullend en verbindend, taai, driedimensionaal netwerk van vezels. Fascia heeft veel unieke functies in ons lichaam. Het speelt een enorme rol in onze gezondheid en ons welzijn. In fascia kan de oorzaak liggen van pijn en functiestoornissen in ons bewegingsapparaat. Fascinerend dus!

Er is in Italië uitgebreid onderzoek gedaan naar fascia. Hieruit is een behandelmethode ontstaan om fascia te onderzoeken en te manipuleren. De methode omvat hands-on technieken die gericht zijn op het losmaken van ‘verklevingen’, het verbeteren van elasticiteit en het herstellen van de functie die fascia heeft. 

 

Hoe het werkt?

De methode start met een gestructureerde intake, wat onder andere bestaat uit een anamnese, een lichamelijk onderzoek door provocerende bewegingen en palpatie op plekken ver buiten de plek waar de pijn zich bevindt. Op basis van bevindingen zal de strategie van behandeling bepaald worden. Deze zal bestaan uit hands-on technieken (diepe frictie) die gericht zijn op het manipuleren van de fascia. Hierdoor hersteld de biomechanica van fascia. De techniek heeft veel effect bij een groot aantal klachten aan het bewegingsapparaat.